Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Karta dźwiękowa spowalnia gry?, Jak to możliwe? Gdzie przyczyna?
kramarz
post 5/10/2009, 13:32
Post #1

First Rank
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Użytkownik nr: 112.496

Witam, od jakiegos czasu mam wielki problem i do dzis dnia nie moge znalezc rozwiązania. Mam karte dzwiekowa Sound Blaster Audigy z oryginalnymi sterownikami z płyty do niej dołączonej (jak znalazłem nowsze to zadne nie pasuja bo pisze ze nie mam takiej karty dzwiekowej). I zauwazyłem ten problem juz na paru grach, a mianowicie:

World of Warcraft:
z włączonym dzwiekiem podczas raidow, mam miedzy 2 a 5 fps, natomiast jak wylacze karte dzwiekowa, ta wartosc rosnie conajmniej o 7 fps
o co biega?

Batman: Arkham Asylum
Kolejna ciekawostka, odpalam grę z dzwiekiem ze wszystkim, wstawki video leca ladnie plynnie, co chwile sie dzwiek przytnie na moment - w sumie ok.. ale, zaczyna sie rozgrywka, mam jakies 3-4 fps, wogole sie nic zrobic nie da, za cholere! dzwiek sie tnie tak ze az uszy bola.. no to pomyslalem ze wylacze karte dzwiekowa w menadżerze urzadzen i zobacze wtedy.. no to uruchamiam, juz tym razem bez dzwieku i tak jak myslalem, wszystko ladnie i pieknie normalnie gra chodzi, plynnie, da sie grac - miodzio..

Miodzio miodziem, ale dlaczego tak sie dzieje do cholery? gdzie jest problem? Jak to wogole mozliwe ze karta dzwiekowa AZ Tak spowalnia mi wszystko?

Licze na szybkie i pomocne odpowiedzi, gdyz juz nie moge zniesc tego co sie dzieje..

Pozdrawiam
kramarz

----------------------
Update1:
Po wyjęciu karty, odinstalowaniu sterowników, i wyczyszczeniu za pomoca driver sweeper, FPS w World of Warcraft w Zaludnionym dalaran skoczyły z 7 na 23.

Teraz wloze karte, zainstaluje sterowniki z płyty do niej dołączonej i porównam.

Komputer:

Pentium D 3,2 GHz
2 GB ramu
Soundblaster Audigy Model SB0570
GeForce 7600 GT

-----------------------
Update2:

Niestety, po usunieciu i zainstalowaniu, dalej to samo
Go to the top of the page

+Quote Post
Gość_Tyrol_*
post 5/10/2009, 16:42
Post #2

Goście

Jedyne co mi teraz przychodzi do głowy:
http://www.searchengines.pl/CO-GDZIE-JAK-I...-t64541.html#14

Zobacz jaki efekt. Temat damy chyba do gier.

+Quote Post
kramarz
post 5/10/2009, 16:50
Post #3

First Rank
Ikona grupy

Efekt taki sam jak przy recznym wylaczeniu karty całkowicie. A temat nie koniecznie do gier poniewaz nie jest to problem akurat z tymi grami, tylko z wiekszascia gier a NAWET zauwazylem ze dotyczy tez systemu, po wylaczeniu karty odnosze wrazenie ze system takze szybciej sie uruchamia i wogole... juz nie wiem co o tym myslec..

+Quote Post
Gość_Tyrol_*
post 5/10/2009, 17:03
Post #4

Goście

Spróbuj sterowników YouPax.

+Quote Post
czynmydobro4fun
post 5/10/2009, 17:24
Post #5

Medium Rank
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy +
Użytkownik nr: 97.931

Ta karta to zwykła kodekówka, a że ma trochę więcej możliwości dzięki sterownikom niż integra to i bardziej od niej męczy procka (wszystkie efekty które "oferuje" SB Audigy tak naprawdę liczone są przez procesor). I pewnie właśnie tu jest problem. Całkiem możliwe także, że źle zainstalowałeś sterowniki bo widzę, że się z tym męczysz wink.gif

Sprawdź jaki jest efekt z płynnością na grach odpowiednich dla Twojego sprzętu.

--------------------
Gigabyte GA-M55plus-S3G l AMD Athlon 64 X2 3600+ (2Ghz) l GALAXY GF 7600GS 690/800 256MB DDR3 Zalman l WDC 250 GB SATA II l 2x1024 KingMax DDR2(800Mhz) CL5

+Quote Post
kramarz
post 5/10/2009, 18:01
Post #6

First Rank
Ikona grupy

A to ciekawe, zainstalowalem te sterowniki

CYTAT
PAX PCI Value SE/LS/24bit V1.00

Products support
Creative SB Audigy Value/SE/LS/ and SB Live 24bit
OS Support
XP and Vista

Welcome PAX First Tune Up drivers older audigy cards.

Base on:
SB24_VTDRV_LB_1_04_0077
What’s new:
+ Added BASS
+ Fine tuning sound.
Let me know what you think Please test this I want make sure it's good for other forums thanks.

Read more: http://www.driverheaven.net/youp-pax-drive...l#ixzz0T57NcH3D

I pomogło! Batman chodzi płynnie, jestem w szoku szczerze mowiac.. tylko teraz tak, przy tych sterach nie mam zadnego panelu do kontroli głosnikuw, EAX'ow itp. Czy tak ma byc? czy np. moge teraz doinstalowac calość np stad:

CYTAT
"SB P17X Series Support Pack 2.0 (07/31/2009)

obsługiwane karty:
- Audigy Value
- Audigy SE
- Audigy LS
- Audigy 2 LS
- Live! 24-bit
- SB 5.1 VX
- X-Fi Xtreme Audio

obsługiwane OS'y:
32-bit i 64-bit edycje Windows 7 / Vista SP1 & SP2/XP SP3

paczka zawiera:
- Drivers for Windows 7 / Vista v5.12.1.2016 & Windows XP v5.12.01.622
- ALchemy 1.30.00 (Windows 7 / Vista only)
- Audio Console 2.56.06
- Console Launcher 2.61.33
- Host OpenAL 1.01.08 (Windows 7 / Vista only)
- SoundFont Bank Manager 3.21.00 (Windows XP only)
- Volume Panel 2.21.10

?

+Quote Post
Gość_Tyrol_*
post 5/10/2009, 19:44
Post #7

Goście

Tak myślałem, że będzie lepiej. Właśnie z uwagi na takie problemy 'użytkownicy' biorą się za poprawianie producentów laugh.gif
CYTAT
tylko teraz tak, przy tych sterach nie mam zadnego panelu do kontroli głosnikuw, EAX'ow itp

Szukaj po sieci tematów. Pamiętam, że gdzieś czytałem jak to zrobić by były te opcje.

+Quote Post
czynmydobro4fun
post 6/10/2009, 7:42
Post #8

Medium Rank
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy +
Użytkownik nr: 97.931

Audigy SE to identyczna karta jak X-Fi Extreme Audio. X-Fi jest droższa z racji oprogramowania które to obsługuje "efekty X-Fi". A skoro to te same karty to łatwo za pomocą sterowników "przerobić" Audigy SE na X-Fi Extreme Audio. TU masz wszystko. Wszystkie kodekówki mogą obsługiwać podobne efekty. Sam na Realteku ALC883 mam Crystalizer, CMSS-3D i EAX 4.0 smile.gif

Przed zainstalowaniem tego pakietu odinstaluj poprzednie stery i dokładnie przeczyść pozostałości po nich programem Driver Sweeper.

--------------------
Gigabyte GA-M55plus-S3G l AMD Athlon 64 X2 3600+ (2Ghz) l GALAXY GF 7600GS 690/800 256MB DDR3 Zalman l WDC 250 GB SATA II l 2x1024 KingMax DDR2(800Mhz) CL5

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 3/09/2010, 16:12
PRACA w IT