CYTAT
Mam stare gg (wiem, wiem, nie jest to modne; wersja 6.1)
Nie tyle "niemodne", co niestety nie potrafi już nawet własnej sieci obsłużyć w 100%. Mam także nadzieję, że nie porównujesz tego do modelu "Foobara", bo to 3 x świętokradztwo (wygląd / funkcjonalność / zasoby systemowe).
CYTAT
Minimalizm, ascetyzm i lista - nie muzyczna, ale kontaktów. A nie jakieś głupkowate emotikony czy inne możliwości videokonferencji. (...) Przeglądałem nawet temat tutaj założony ale wszędzie kolory, mordy jakieś uśmiechnięte i inne bzdury które mi sa kompletnie nie potrzebne.
Obierając za klucz ascetyczny wygląd i realizację sprawnych podstaw komunikacyjnych, nasuwają się te dwa:
WTW - Rozmowy, przesył obrazów i plików, obustronna konferencja. Brak emotikonów, avatary na liście kontaktów można wyłączyć, a jeśli rzecz o dalszej personalizacji wyglądu = można wymienić domyślne grafiki statusów oraz przez pliki XML poprzerabiać różne fragmenty UI. Wtyczki pozostałych protokołów opcjonalne, można mieć tylko wtyczkę Gadu, nie musisz także instalować innych wtyczek podanych w instalatorze. Program mały, lekki, portable.
Wady: konferencja tylko w odbiorze + brak transferów plików. * Wygląd WTW tylko z wtyką GG i z wyłączonymi avatarami:
Miranda - Rozmowy, przesył obrazów i plików, obustronna konferencja. W wersji podstawowej wygląd bardzo skromny i minimalizm pełną gębą, lista nie ma avatarów, brak też emotikonów. Ogromne możliwości personalizacji i modyfikacji wyglądu stosownie do potrzeb. Pozostałe wtyczki protokołowe można wywalić z folderu pluginów pozostawiając tylko Gadu. Mała, lekka, portable. "Wady" w kontekście operowania na prymitywnym GG 6.1: zbyt obszerna konfiguracja. Oto wygląd Mirki w konfigu domyślnym i z jedną wtyczką protokołową Gadu-Gadu:

Biorę pod uwagę tylko komunikatory
kompatybilne z protokołem GG8. Brak takiej kompatybilności dyskwalifikuje.
* Nieaktulne. Komunikator już to obsługuje. .
Ten post został edytowany przez picasso: 4/05/2010, 23:55