Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Komunikator podobny do Foobara?
worekchleba
post 20/01/2010, 20:53
Post #1

First Rank
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Użytkownik nr: 120.680

Tak jak w temacie.
Komunikator jak dla mnie powinien przypominać foobara.
Minimalizm, ascetyzm i lista - nie muzyczna, ale kontaktów.
A nie jakieś głupkowate emotikony czy inne możliwości videokonferencji.

Mam stare gg (wiem, wiem, nie jest to modne; wersja 6.1) i myślałem że wystarczy. Ale nawet i ten komunikator (jak spoglądam na menadżer zadań) elegancko zasoby pobiera w przypadku rozmowy z 3 osobami.

Jest to smutne - przynajmniej dla mnie - że do tej pory nie natknąłem sie na pełen minimalizm właśnie i 100% funkcjonalność.
Oczywiście może stało sie tak dlatego że nie szukałem wystarczająco długo. Ale śmiem w to wątpić.

Przeglądałem nawet temat tutaj założony ale wszędzie kolory, mordy jakieś uśmiechnięte i inne bzdury które mi sa kompletnie nie potrzebne.
Go to the top of the page

+Quote Post
picasso
post 20/01/2010, 21:12
Post #2

Expert Rank
Ikona grupy

Grupa: Na emeryturze
Użytkownik nr: 2.797

CYTAT
Mam stare gg (wiem, wiem, nie jest to modne; wersja 6.1)

Nie tyle "niemodne", co niestety nie potrafi już nawet własnej sieci obsłużyć w 100%. Mam także nadzieję, że nie porównujesz tego do modelu "Foobara", bo to 3 x świętokradztwo (wygląd / funkcjonalność / zasoby systemowe).

CYTAT
Minimalizm, ascetyzm i lista - nie muzyczna, ale kontaktów. A nie jakieś głupkowate emotikony czy inne możliwości videokonferencji. (...) Przeglądałem nawet temat tutaj założony ale wszędzie kolory, mordy jakieś uśmiechnięte i inne bzdury które mi sa kompletnie nie potrzebne.

Obierając za klucz ascetyczny wygląd i realizację sprawnych podstaw komunikacyjnych, nasuwają się te dwa:

WTW - Rozmowy, przesył obrazów i plików, obustronna konferencja. Brak emotikonów, avatary na liście kontaktów można wyłączyć, a jeśli rzecz o dalszej personalizacji wyglądu = można wymienić domyślne grafiki statusów oraz przez pliki XML poprzerabiać różne fragmenty UI. Wtyczki pozostałych protokołów opcjonalne, można mieć tylko wtyczkę Gadu, nie musisz także instalować innych wtyczek podanych w instalatorze. Program mały, lekki, portable. Wady: konferencja tylko w odbiorze + brak transferów plików. * Wygląd WTW tylko z wtyką GG i z wyłączonymi avatarami:

Miranda - Rozmowy, przesył obrazów i plików, obustronna konferencja. W wersji podstawowej wygląd bardzo skromny i minimalizm pełną gębą, lista nie ma avatarów, brak też emotikonów. Ogromne możliwości personalizacji i modyfikacji wyglądu stosownie do potrzeb. Pozostałe wtyczki protokołowe można wywalić z folderu pluginów pozostawiając tylko Gadu. Mała, lekka, portable. "Wady" w kontekście operowania na prymitywnym GG 6.1: zbyt obszerna konfiguracja. Oto wygląd Mirki w konfigu domyślnym i z jedną wtyczką protokołową Gadu-Gadu:

Biorę pod uwagę tylko komunikatory kompatybilne z protokołem GG8. Brak takiej kompatybilności dyskwalifikuje.

* Nieaktulne. Komunikator już to obsługuje.

.

Ten post został edytowany przez picasso: 4/05/2010, 23:55

+Quote Post
worekchleba
post 21/01/2010, 9:04
Post #3

First Rank
Ikona grupy

Oczywiście nie chodziło mi o porównywanie do foobara a o to że chciałbym aby komunikatory właśnie były takie jak foobar.
Proste, lekkie (jeśli chodzi o zasoby), minimalne a spełniające swoje oczekiwania w pełni.

Stare gg posiadam ponieważ ściągając je sadziłem że będzie ono mniej zasobożerne i bardziej dynamiczne niż nowsze opcje.
Ale skoro już zauważyłem wczoraj że i ta wersja się nieco "zamulić" potrafi to postanowiłem się rozejrzeć za czymś bardziej stabilnym.

Dzięki za wsparcie w tej kwestii.
Nie jestem za bardzo obeznany w konfiguracjach dotyczących komunikatorów, nigdy nie miałem okazji robić tego bo po prostu od zawsze było gg.

Rozumiem wiec że w takim wypadku (z racji tego że nie miałem okazji konfigurować komunikatorów, a zależy mi na tym by było stabilnie, lekko i szybko ) polecasz WTW.

+Quote Post
picasso
post 21/01/2010, 9:28
Post #4

Expert Rank
Ikona grupy

Grupa: Na emeryturze
Użytkownik nr: 2.797

CYTAT
Rozumiem wiec że w takim wypadku (z racji tego że nie miałem okazji konfigurować komunikatorów, a zależy mi na tym by było stabilnie, lekko i szybko ) polecasz WTW.

Niekoniecznie, choć nie będę ukrywać że z tego korzystam. To Tobie zostawiam wybór. Nic nie kosztuje ściągnięcie obu programów i wypróbowanie, rozeznanie się w opcjach i układzie podskórnym. Gdyż to zupełnie inaczej jak się o tym opowiada, a jak się to maca. A w tym:

CYTAT
Nie jestem za bardzo obeznany w konfiguracjach dotyczących komunikatorów, nigdy nie miałem okazji robić tego bo po prostu od zawsze było gg.

.... pomożemy, jeśli wystąpią jakieś trudności. Poza tym, w przyklejonym masz szczegółowe opisy obu komunikatorów oraz tutek do pierwszych kroków Mirandy autorstwa dejko.

.

+Quote Post
Gość_dejko_*
post 21/01/2010, 16:15
Post #5

Goście

Moim zdaniem Miranda lepiej się sprawdzi. WTW to jednak tylko lekki komunikator z możliwością rozszerzenia funkcjonalności. W Mirandzie możesz sobie ustawić praktycznie wszystko.

Jak masz pytania, to odzywaj się na PW. Napisz co dokładnie chcesz mieć, obsługę jakiej sieci, znajdź w necie interesujący wygląd czy jak tam uważasz... w wolnym czasie, mogę Ci sklecić jakąś paczkę która postara się spełnić Twoje wymagania.

+Quote Post
worekchleba
post 21/01/2010, 18:47
Post #6

First Rank
Ikona grupy

Dzięki za wsparcie. smile.gif

Póki co jeszcze nie miałem czasu zerknąć na oba komunikatory. Ale nadrobie to w weekend i wtedy odezwę się.

Na czym mi zależy?
Cóż, chodzi o prosty wygląd (dosłownie 3, 4 kolory) spisu kontaktów oraz o małą "zasobożerność" komunikatora.
Mam tylko 512 RAMu więc zależy mi na oprogramowaniu które nie potrzebuje zbyt wiele by działało.

Wtyczka do gg byłaby jedynie potrzebna bo znajomi właściwie korzystają tylko z tego komunikatora.
Nie potrzebuje żadnych opcji rozmawiania a'la Skype czy trybu konferencyjnego, radia, skinów czy innych bajerków.

+Quote Post
Gość_dejko_*
post 21/01/2010, 19:02
Post #7

Goście

Ale tu nie chodzi o pierdoły, tylko takie bzdury jak np. opisy pod kontaktami, rozmowy w kartach i inne takie.
Innymi słowy - szczegóły.

Zaraz Ci sklecę Mirandę z GG i sobie zobaczysz... powiesz co Ci pasuje, a co nie.

http://www.searchengines.pl/phpbb203/pliki...o/mirandaim.zip

Spakowana = niecały 1 MB
W trayu - 0,5 MB RAM
Na pulpicie - 1,3 MB RAM
W czasie rozmowy - do 5 MB RAM

To jest minimalne minimum. Jakbyś chciał jakieś funkcje to daj znać, powiem jak zrobić.

+Quote Post
worekchleba
post 22/01/2010, 19:55
Post #8

First Rank
Ikona grupy

Urocze. Myślałem że się instaluje gdzieś a tutaj nie ma czegoś takiego.

Zaimportowałem kontakty z gg i chciałem włączyć sobie status "dostepny" ale nie dało rady niestety. Cały czas na szarym stanie jestem.
Nie za bardzo wiem co jest źle.

Jakaś mała podpowiedź? smile.gif

+Quote Post
Gość_dejko_*
post 22/01/2010, 21:56
Post #9

Goście

To się nie instaluje, to jest portable. Wystarczy dwuklik na mirandaim.exe w jakiejkolwiek lokalizacji by nie był folder.

Jak to zaimportowałeś kontakty i nie dało rady? W ogóle połączyłeś się z GG? Znaczy dało się zalogować?
Na GG da się zalogować tylko z jednego miejsca na raz. Jeśli masz już uruchomiony inni komunikator (np. GG 6), to musisz go wyłączyć i wtedy próbować. W przeciwnym wypadku serwery GG będą ignorować zdublowane próby połączenia. Być może tu jest błąd. Jeśli masz uruchomione dwa na raz, to wyłącz obydwa i uruchom Mirandę.

+Quote Post
worekchleba
post 24/01/2010, 13:25
Post #10

First Rank
Ikona grupy

Znowu głupi błąd z mojej strony bo nie wpisałem numeru gg oraz swojego hasła. Ślepa wiara w automatyzm wygrała znowu.
Po tym jak to uczyniłem wszystko się uruchomiło.
No i korzystam póki co. smile.gif
Dziękuje.

Czy możesz mi jeszcze powiedzieć w jaki sposób kasować archiwum wiadomości?

+Quote Post
Gość_dejko_*
post 24/01/2010, 15:29
Post #11

Goście

CYTAT
Czy możesz mi jeszcze powiedzieć w jaki sposób kasować archiwum wiadomości?

Jeśli nic nie dowtyczkowałeś, to najszybciej za pomocą dbtool.

W katalogu z Mirandą masz program dbtool.exe. Zamykasz Mirandę, uruchamiasz program i klikasz dalej, aż do obrazka nr 4 w tym poście. Zaznaczasz "usuń całą historię" (+ ew. żeby kopie bezpieczeństwa zrobił), klikasz dalej i potem to już wiadomo.

Ten myk usunie całą historię. Jeśli chcesz usuwać bardziej selektywnie, wypróbuj wtyczkę History Sweeper. Pozwala kasować wg. kryteriów takich jak czas, kontakt, typ, a także automatyzować proces (np. czyszczenie zawsze po zamknięciu).

Polecam zapoznać się z tematem przyklejonym w tym dziele, poświęconym konfiguracji Mirandy.

+Quote Post
worekchleba
post 14/02/2010, 16:41
Post #12

First Rank
Ikona grupy

Od kilku dni wyskakują mi raz na jakiś czas okienka z aktualizacja mirandy do pobrania.

Czy mam owe aktualizacje pobrac czy je zignorować?
Nie chciałbym stracić ustawień ktore kolega "dejko" stworzył więc nie wiem czy po aktualizacji ich nie stracę.

+Quote Post
Gość_dejko_*
post 14/02/2010, 17:42
Post #13

Goście

CYTAT
Nie chciałbym stracić ustawień ktore kolega "dejko" stworzył więc nie wiem czy po aktualizacji ich nie stracę.

Nie stracisz. Ustawienia są w pliku profilu (tym z rozszerzeniem .dat). Jego nie ruszaj. Na wszelki wypadek przed aktualizacją lepiej jest skopiować cały folder z Mirandą (dodać go do archiwum i przenieść w bezpieczne miejsce). W tym przyklejonym co to go podlinkowałem jest opis jak najlepiej dokonywać aktualizacji.

CYTAT
W przypadku jakichkolwiek uaktualnień czy rozbudowy, interesuje nas tylko zawartość folderów, bo to ją kopiujemy/nadpisujemy w katalogu Mirandy. Foldery w archiwach rozszerzeń, mają za zadanie wskazać nam do których folderów należy skopiować pobraną zawartość.
Czyli w jednym zdaniu:

* zawartość folderów - przenosimy zawsze do folderu z Mirandą
* foldery - kopiujemy tylko wtedy, gdy jeszcze ich tam nie ma.

Piszę o tym, bo zdarzały się osoby, które w momencie aktualizacji Mirandy kopiowały cały nowy folder Plugins i nadpisywały nim istniejący folder w swojej Mirandzie (przez co traciły swoje poprzednie rozszerzenia).

Najlepiej pobrać wersję .zip Unicode x32 i nadpisać odpowiednie pliki.

+Quote Post
buras155
post 3/04/2010, 8:16
Post #14

First Rank
Ikona grupy

Użytkownik nr: 94.592

Próbowałeś GG Lite ?

Prostszego komunikatora nie widziałem.

+Quote Post
worekchleba
post 3/04/2010, 8:20
Post #15

First Rank
Ikona grupy

Nie, nie korzystałem z gg lite.

Owa Miranda okrojona sprawdza siew wystarczająco dobrze.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 29/07/2010, 18:47
PRACA w IT