Ta metoda skopiowana z neowin ma liczne skutki uboczne i jest nieestetyczna. Nie dość, że zamyka wszystkie otwarte tace po kolei (jak ALL to ALL

), to jeszcze dyski twarde też to dostają, explorer jest na zawiasie (jest zablokowany dopóki nie ukończy się instrukcja ALL), oraz tłowo miga pop-up cmd (choć cmd da się ukryć, ale do tego znowuż potrzebny kolejny program np. CMDOW).
CYTAT
ten programik ma jeszcze możliwość otwierania napędu (wywoływany z opcją "open LITERA_NAPĘDU"), można se dorobić dodatkową opcję otwierania w podobny sposób, ale nie wiem po komu by była druga opcja otwierania CD
Heh ale ja mam dwa (i nie chcę ich wsuwać razem). Tym modem rejestru nie da się rozgraniczyć na dwa różne dyski reagujące indywidualnie, bo to by oznaczało kuriozalne wymnożenie ilości wejść kontekstowych. Jeden CD-ROM miałby aż dwie = jedną wsuwającą jego samego, drugą wsuwającą kolegę.

Tipem tej samej kategorii (ale ciut lepszym i o tym zaraz) jest też
NirCMD (lekka konsolówka, skopiować plik NirCmd.exe do system32) w kombinacji z takim importem:
KOD
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\shell\Nircmd]
@="Wsuń"
[HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\shell\NirCmd\command]
@="nircmd cdrom close %1:"
NirCMD jest lepszy niż CDR.EXE, bo nie próbuje wsuwać wszystkich tac (= nie ma wynikowego zawiasu), tylko robi to dla klikniętego konkretnego dysku. I nie ma brzydkiego cmd. Ale skutki "kosmetyczne" w menu kontekstowym te same, bo klucz
Drive, z którym kombinujesz, należy do wszystkich dysków i nie rozróżnia, który jest optyczny a który twardy. Dlatego te metody aplikują menu do wszystkich dysków a nie tylko do optycznych. Tak samo jest jeśli w kluczu Drive zrobisz sobie "Otwórz w wierszu poleceń" akurat pod twarde dyski, a ta pozycja menu wskakuje też do optyków.

Konstrukcja, o której tu mowa, zawsze będzie tak reagować = niezależnie jaki program konsolowy użyjesz....
Tu raczej trzeba by było brać z Drive podklucz
ShellEx, ale specyfika tego klucza wymaga rejestrowania
{klasy} powiązanej z
DLL wykonującym zestaw konkretnych instrukcji i jest to rzecz programistyczna (
OPIS), bo skąd wytrzaśniesz DLL. I właśnie:
Ja wolę ten sposób:KLIKBazuje na rejestrowaniu pliku cdeject.dll (który elegancko się umieszcza w system32), z importowaniem:
KOD
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{02A07E80-EFA2-11D4-8306-A7EBD4C50C7C}]
@="CDEject Context Menu Shell Extension"
[HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{02A07E80-EFA2-11D4-8306-A7EBD4C50C7C}\InprocServer32]
@="C:\\WINDOWS\\system32\\cdeject.dll"
"ThreadingModel"="Apartment"
[HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\shellex\ContextMenuHandlers\{02a07e80-efa2-11d4-8306-a7ebd4c50c7c}]
@="{02a07e80-efa2-11d4-8306-a7ebd4c50c7c}"
Wprowadza dokładnie
tę opcję tylko dla optycznych. To najprostsza i efektywna metoda bez instalowania dużych programów i robi dokładnie to czego się od niej oczekuje = tylko CD-ROMy, a nie hadeki hurtem. Wada = opcja chyba będzie tylko po angielsku. Tego nie jestem pewna, bo nie mam dostępu do polskiego Windows i nie wiem jak to DLL się zachowuje na PL, ale na 99% zostanie anglojęzycznie.
No tak, "za dużo dla ciebie"

. Ale oblicz dokładnie. Metoda, którą mi zacytowałeś a moja metoda = obie wpuszczają po jednym pliku i obie wprowadzają wpisy rejestru, różni je jednak sposób w jaki załatwiają sprawę .. na korzyść mojej.
CYTAT
no dobrze skoro tak to gdzie się znajduję opcja "wysuń", która tak naprawdę pokazuje nam sie tylko przy napędach a nie tak jak w/w we wszystkich dyskach?
Obiekt "wtopiony". Są rzeczy wrośnięte w shella i ich nie zedytujesz bez pomocy zewnętrznego programu i w sposób jaki byś chciał. Czasem musisz się z tym pogodzić.

Przecież nie wszystkie opcje menu kontekstowego są zapisane w rejestrze w kluczach menu kontekstowych (i nie wszystkie da się wprowadzić na bazie tylko edycji rejestru). Przykładowo typ Kopiuj / Wklej etc. = czy to nie zastanawia teraz dlaczego jedne menu mają inne zestawy i nie ma tego w kluczach rejestru tam gdzie szukasz? Ich przekształcenie / usunięcie (a już o zgrozo dodawanie nowych pozycji w tym typie) wymaga
moda pliku systemowego (jeśli mówimy o robocie bez udziału programistyki i programów zewnętrznych). Wzmianka o prostym edytowaniu:
KLIKEject CD-ROMu też tam jest. A Close Microsoft wyeliminował chyba nie bez powodu. Coś mi tak miga, że taka opcja w starych systemach chyba była, ale ją usunięto w nowych edycjach Win (kompatybilność sterowników romów?).
.