Searchengines.pl: Otwórz plik - ostrzeżenie o zabezpieczeniach - Searchengines.pl

Skocz do zawartości

Zapraszamy na nowy serwis z pytaniami technicznymi (Komputery, Internet, GSM) - PYTAN.IE

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Otwórz plik - ostrzeżenie o zabezpieczeniach Przy uruchamianiu programu

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   amverto 

• Medium Rank
  • Grupa: Użytkownicy +
  • Postów 271

Napisano 04 06 2007 - 14:17

Witam,

Kiedy próbuje uruchomić w systemie Windows XP Professional program znajdujący się na serwerze w sieci lokalnej wyskakuje mi okienko pt. "Otwórz plik - ostrzeżenie o zabezpieczeniach", które wygląda następująco:

Dołączona grafika

Komputer pracuje w domenie Active Directory.
Jak można to okienko wyłączyć? Dodam, że wyłączenie Centrum zabezpieczeń nic nie dało.

Z góry dzięki za pomoc.

P.S.
Umieściłem ten temat w tym dziale, ponieważ przypuszczam, że problem dotyczy lokalnego systemu operacyjnego (na innym komputerze w domenie jest ok).

Sygnatura niezgodna z regulaminem
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   picasso 

• Expert Rank
  • Grupa: Na emeryturze
  • Postów 36724

Napisano 04 06 2007 - 15:01

Nie mogę otworzyć obrazka z imageshack. Nie ładuje się wcale.

Jeśli system jest na NTFS a plik z serwera ściągnąłeś na dysk to mi pasuje do strumienia NTFS Zone.Identifier jak to opisane tutaj: KLIK.
1. Taki strumień konkretnie dla tego pliku można usunąć programami tam podanymi. Można zrobić obejście bez usuwania strumienia = exe zastartowanie z linii komend z przełącznikiem /C nie powinno dać żadnego alertu.
2. Albo skoro sieć lokalna to dodać do Zaufanych witryn adres serwerowy.
3. Na stałe sprawdzanie przynależności strefowej można wyłączyć przez wymuszenie zmiennej SEE_MASK_NOZONECHECKS ustawionej na 1. Tę zmienną można przyznać przez linię komend i polecenie set lub w Panel sterowania >>> System >>> Zaawansowane >>> Zmienne środowiskowe.

EDIT:

Obraz widoczny. Czyli komunikat tyczy nie zweryfikowanego wydawcy. Więc można:

Start >>> Uruchom >>> gpedit.msc

Konfiguracja użytkownika >>> Szablony administracyjne >>> Składniki systemu Windows >>>> Menedżer załączników >>>> dwuklik w Lista dołączana do plików niskiego ryzyka >>> włączyć tę opcję i wpisać rozszerzenie EXE

EXE nie będzie już podlegać alertowaniu. Zresztą w tym Menedżerze załączników są też inne opcje dzięki którym można manipulować tym tematem.

Aktualizacja 2008:

To już zbiorczo. Do kompletu temat o problemie takiego alertu na plikach ściągniętych przez Firefox: KLIK.

.

Użytkownik picasso edytował ten post 05 10 2008 - 00:38

0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   tox_box 

• First Rank
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów 1

Napisano 13 06 2007 - 13:44

Witam, mam ten sam problem. Włączając aplikację sieciową ciągle ostrzega (tak ja na screenie u amverto), a tej sztuczki tu opisanej nie mogę zastosować ponieważ nie odpala mi się konsola (brak pliku gpedit.msc). Mam win XP Home :(

0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   bushmill 

• First Rank
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów 50

Napisano 05 07 2008 - 09:12

ja również nie mogę się pozbyć tego komunikatu, chociaż gpedit.msc mam (ale nie ma w nim menedżera załączników).

Mój fotoblog :)
"Winners, my head observed, believe they succeed on their own merit.
It is only the losers who require gods to blame"

M. Llywelyn, "Druids"
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Flavius 

• Expert Rank
  • Grupa: Użytkownicy +
  • Postów 3769

Napisano 05 07 2008 - 13:04

Naprawdę nie ma czegoś takiego?

Dołączona grafika

Jeśli rzeczywiście nie masz to masz coś urąbane z którymś plików *.adm do którego odwołuje się gpedit.msc - chwilowo nie pamiętam dokładnie gdzie...

Poprzez rejestr tak to wygląda dla *.exe (dla innych rozszerzeń analogicznie)

Cytat

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Associations]
"LowRiskFileTypes"="*.exe"

EDIT
jeśli rzeczywiście gpedit.msc wygląda inaczej niż u mnie to sprawdź zawarość folderu

C:\Windows\System32\GroupPolicy\Adm

w folderze powinny być następujące pliki:

conf.adm
inetres.adm
system.adm
wmplayer.adm
wuau.adm

oraz plik admfiles.ini o takiej zawartości:

Cytat

[FileList]
system.adm=1
inetres.adm=1