Mam w planach dopisanie tego do przyklejonego, tylko czasu trochę brak. Polecenie help nie działa w Windows RE, wypluwa u mnie na płycie brak takowego. Tak na szybko:
1. Polecenia są w pewnej części odziedziczone po Konsoli Odzyskiwania.
- cls
- dir
- cd / chdir
- copy
- move
- xcopy (konsola dopuszcza tryb multi, polecenie jest ale zastępuje je:)
- robocopy
- mkdir
- rd
- ren / rename
- del / erase
- expand
- more
- type
- attrib
- net
- chkdsk
- format
- diskpart (znacznie poszerzone i zmienione. Tam m.in. są opcje formatu, konwersji, i wiele operacji z partycjami np. shrink)
- bcdedit (nowa, zastępuje m.in. bootcfg)
- bootrec (nowa, bootrec /fixboot i bootrec /fixmbr zastępują odpowiedniki fixboot i fixmbr, bootrec /rebuildbcd to naciągany odpowiednik bootcfg /rebuild)
- set (działa ciut inaczej tzn. zmienne cmd a nie restrykcje konsoli)
- wyeliminowano polecenia związane z usługami (listsvc / enable / disable) oraz map (w diskpart to się realizuje), batch, systemroot i logon. Te usługowe można obejść ładując w regedit gałąź SYSTEM do edycji surowicznej
- przypuszczalnie poleceń jest więcej np. wchodzi mi assoc oraz convert.
- każde z poleceń można obejrzeć przez dodanie doń /?
2. RE pozwala odpalić
regedit. Wpisując to polecenie wchodzisz w edytor rejestru i można ładować pliki z C:\WINDOWS\system32\config do edycji! W XP trzeba się posiłkować LiveCD, by to przeprowadzić. To jest najlepszy smaczek tego środowiska.
3. Poza tym można uruchamiać różne programy z dysku. Nie wszystko oczywiście (ale nie testowałam tego zbyt dokładnie), ale np. Notatnik czy Spybot wchodzi. Częściowo więc można używać płyty i do dezynfekcji manualnej.
4. Środowisko nie ma ograniczeń takich jak Konsola. Przykładowo można sformatować płytę spod RE oraz kopiować obustronnie pliki.
.