Ten topic ma na celu poinformowanie forumowiczów o ciekawych - wg. Was - filmach wyświetlanych w naszej kochanej TV . Zapraszam do postowania - zachęcania do obejrzenia godnych uwagi filmów - nie ważne czy polecacie oscarowego zwycięzcę czy horror klasy B. Przydałoby się jednak parę słów na temat polecanego obrazu.
Jako ze nie widze sensu ani potrzeby przechowywania tutaj przeterminowanych o kilka lat wpisow, pozwolilem sobie na gruntowne przeczyszczenie tego topiku!
kambo
Ten post został edytowany przez kambo: 16/07/2008, 22:03
Grupa: Użytkownicy
Użytkownik nr: 95.693
Piątek 18.07
Czysta gra(Fair Game), TVN, 20:00
Przyznam się szczerzę, że filmu nie miałem okazji obejrzeć. Postaram się to nadrobić przy okazji piątkowego seansu, zwłaszcza że obsada zacna (Cindy Crawford, William Baldwin), a sam film w ramówce zbytniej konkurencji nie ma. EDIT: Jednak po obejrzeniu pierwszych dwóch minut filmu przypomniałem sobie, że... już go oglądałem. Jednak, jak to mówią, skleroza nie boli
Parszywa Dwunastka(The Dirty Dozen), TVN, 21:55
Od siebie dodam, że jest to klasyka kina wojennego. Jeden z najlepszych w swoim gatunku. Na nudę podczas seansu nikt narzekać nie będzie, co potfierdził Amerykański Instytut Filmowy, umieszczając Parszywą Dwunastkę na liście 100 najlepszych thrillerów wszechczasów. Świetna obsada, m.in.: Lee Marvin, Donald Sutherland, czy Charles Bronson również przemawiają na korzyść tego tytułu. Gorąco polecam!
Rocky 2(Rocky II), TVP 1, 21:50
Któż nieznałby kultowej serii, której ikoną niewątpliwie jest Sylvester Stalone (reżyser i zarazem odtwórca głównej roli)? Na pewno potencjalni widzowie na nudę nie będą narzekać. Ja jednak wybiorę Parszywą Dwunastkę
Sobota 19.07
Śniadanie u Tiffany'ego(Breakfast at Tiffany's), TVP 2, 11:25
Swietnia pozycja, o czym świadczy 90 miejsce w rankingu FILMWEB i 2 Oscary na koncie (za ścieżkę dźwiękową) i 3 nominacje. Warto obejrzeć, chociażby dla samej muzyki!
Gliniarz z metropolii(Metro), TVP 1, 20:15
Może nie jest to najpopularniejsze i najlepsze wcielenei Eddie Murphy'ego, ale sam fakt że on tam gra gwarantuje wam dobrą zabawę, sporą dawkę humoru i dobre kino akcji.
Kosmiczni kowboje(Space Cowboys), TVN, 21:10
Na pewno jest to jakaś alternatywa dla komedii romantycznej emitowanej przez Polsat (Ten pierwszy raz) i Gliniarza z metropolii. Jeśli jesteś fanem Clinta Eastwooda, to pewnie film ci się spodoba, gdyż pomimo głównej roli, jest tam reżysterem. Ja prawdopodobnie na seans wybiorę ten film. Głównie za sprawą obsady. Oprócz wspomnianego Eastwooda wystąpią: Tommy Lee Jones, Donald Sutherland, James Garner i inni. W głównych rola plejada "siwiejących playboy'i"
Niedziela 20.07
Hak(Hook), Polsat, 10:45
Podobno jeden z najgorszych filmów Spielberga. Sam nie oglądałem, ale po samym opisie wydaje mi się że to jednak nie będzie nic ciekawego. Daję do spisu tylko przez wzgląd na reżysera i aktorów (Dustin Hoffman, Robin Wiliams, Julia Roberts). Osobiście nie wyobrażam sobie dorosłego Piotrusia Pana, tak samo jak Harry'ego Pottera, czy dorosłego Czerwonego Kapturka. To są bajki dla dzieci o dzieciach... i takimi powinny pozostać. Raczej tylko dla fanów filmów przygodowych. Sam obejrzę, bo intryguje mnie jak to naprawdę wyszło.
Blues Brothers 2000(Blues Brothers 2000), TVN, 12:35
Mniej udany od poprzednika (Blues Brothers). W dużej mierze za sprawą tego, że odtwórca jednej z głównych ról, Jake'a Bluesa, John Belushi zginął. Znów raczej kiepski film, a na liście znajduje się tylko przez wzgląd na pierwszą część, która była naprawdę bardzo dobra.
Podróż przedślubna(Forces of Nature), TVN, 20:00
Jako, że komedii romantycznych nie ruszam, a na innych kanałach też nic ciekawego nie ma (na Canale+ jest Wolność słowa, ale ją już miałem okazję obejrzeć), to prawdopodobnie skoczę do baru na piwko, by obejrzeć Superpuchar Polski (Wisła Kraków - Legia Warszawa). Panom, których ukochane skuszą się na Podróż przedślubną bądź jedynkową alternatywę, radzę zrobić to samo Jeśli jednak to się nie uda, na pocieszenie dodam że gra tam piękna Sandra Bullock...
BTW: Mam nadzieję, że inni też od czasu do czasu dopiszą się do tematu. Jeśli do następnego czwartku nikt nie doda ramówki na weekend, to o ile nie zapomnę, postaram się dopisać kolejne tytuły.
Użytkownik nr: 748
Piątek, 25.07
W najbliższy weekend czeka na widzów kolejna partia hitów:
Zabójcy(Assassins), TVN, 20:00
Film stary ale jary! Kawalek naprawde dobrego sensacyjnego kina z Sylvesterm Stallone i Antonio Banderasem w rolach glownych. Jak ktos nie ogladal to powinien nadrobic zaleglosci!
Parszywa dwunastka II Następna misja(The Dirty Dozen: The Next Mission), TVN, 22:35
Nie jest wprawdzie tak dobry jak "jedynka" ale i tak wart obejrzenia!
Rocky 3(Rocky III), TVP1, 21:50
Obok "jedynki" i "czworki" jest to chyba najlepsza czesc calej serii! To tutaj Sylwek rozprawi z Mr. T (znanym z Druzyny A)! I tak pewnie wszyscy widzieli ale nie zaszkodzi obejrzec jeszcze raz.
Sobota, 26.07
Amnezja(Twisted), TVP1, 20:15
Film jest bomba a kto nie obejrzy ten trąba Po obejrzeniu podzielcie sie wrazeniami w tym temacie.
Działa Navarony(The Guns of Navarone), TVP1, 22:05
Super film! Klasyk kina wojennego! POLECAM! (Dziala Navarony - recenzje: klik)
Piątek 01.08
Kopalnie króla Salomona(King Solomon's Mines), TVP1, 20:15
Podróbka Indiany Jonesa! Nie jest wprawdzie az tak dobry jak wyzej wymieniony, ale i tak naprawde fajnie sie go oglada! A pozatym to nie ma co wybrzydzac tylko trzeba wykorzystac okazje bo filmow przygodowych jest jak na lekarstwo.
Rocky 4 (Rocky IV), TVP1, 21:50
Nie napisze nic, czego byście już nie wiedzieli. Świetny film i tyle!
Sobota, 02.08
Znaki(Signs), TVP1, 20:15
To był chyba jeden z najbardziej oczekiwanych filmów 2002 roku. Pozycja ta powinna zainteresować wszystkich miłośników UFO. Gdzieś przeczytałem, ze w tworzeniu tych tajemniczych znaków w zbożu nie użyto efektów komputerowych a jedna ze scen, została uznana za jedną z najbardziej przerażających scen w historii współczesnego kina.
Niedziela 03.08
Terminator(The Terminator), Ale kino!, 20:00
Tegu tytułu nie trzeba chyba nikomu rekomendować. Świetne kino sci-fi i znakomita rola Arnolda Schwarzenegera. Na pewno warto obejrzeć... po wielokroć.
Za szybcy, za wściekli (2 Fast, 2 Furious), TVP 2 20:50
Można to na pewno nazwać luźną ekranizacją kultowej serii gier, Need For Speed. Ja osobiście nie przepadam za tytułem, ale na pewno pozycja znajdzie swoich zwolenników.
Piątek 08.08
Kopalnie króla Salomona (King Solomon's Mines), TVP 1, 20:25
Sam oglądałem pierwszą część i zauważyłem dużo analogii pomiędzy wspomnianym już Indianą Jonesem jednak film jako typowo przygodowy w klimatach kultowej serii mogę polecić. Jeśli jednak nie oglądaliście pierwszej części filmu, radzę wam wziąć się za coś innego, gdyż wielu rzeczy nie zrozumiecie.
Miłość, szmaragd i krokodyl (Romancing the Stone), Polsat, 20:00
Film fabularnie przypomina choćby Kopalnie króla Salomona. Tu też główna bohaterka, by ratować ukochaną siostrę musi dostarczyć pewną przesyłkę. I tak jak we wspomnianej wyżej pozycji, tutaj ratuje ją przystojny znawca danych terenów, którego gra Michael Douglas. Kolejna podróbka Indiego, ale obejrzeć warto.
Ostatni skaut (The Last Boy Scout), TVN, 20:00
Chyba każdy ten film już widział, ale mimo wszystko da się go obejrzeć jeszcze raz. Dobre kino sensacyjne i spora dawka humoru, to jedne z głównych zalet tego film. No, i Bruce Willis... Naprawdę warto. Polecam!
Rocky 5 (Rocky V), TVP 1, 22:00
Uznawana za najsłabszą część z serii, ale obejrzeć mimo wszystko można. Chociażby dlatego, żeby móc powiedzieć iż widziało się wszystkie odsłony
Bez przebaczenia (Unforgiven), TVN, 22:10
Jako, że westerny w ostatnich czasach rzadko trafiają na łama programów telewizyjnych niewątpliwie warto poświęcić te dwie godziny na obejrzenie filmu. Bije na głowę alternatywę "Jedynki", czyli Rocky'ego.
Sobota 09.08
Klejnot Nilu (The Jewel of the Nile), Polsat, 20:00
Jeśli ktoś zdecydowałby się na Polsatowy Miłość, szmaragd i krokodyl, to tę pozycję powinien traktować jako obowiązkową, gdyż jest to kontynuacja wątku rozpoczętego dzień wcześniej.
Teściowie (The In-Laws), TVP 1, 20:20
Rzadko zdarza się, by remake'i były lepsze od pierwowzorów, tak jest i tutaj. Dość przeciętna komedia, ale jeśli ktoś oglądał inne filmowe propozycje na sobotni wieczór, to to może być dla niego względną alternatywą.
Gniew oceanu (The Perfect Storm), TVN 21:10
Oglądałem go kilkakrotnie i za każdym razem niezmiernie mi się podobał. IMO najlepsza z propozycji na początek wieczoru. Na nudę narzekać nie będziecie!
Prekręt doskonały (Confidence), TVP 1, 22:05
Taki średniak, ale że w telewizji nic konkretnego o tej godzinie nie ma, to można obejrzeć... choć powtarzam, rewelacji nie należy oczekiwać.
Niśmiertelny 4: Ostatnia rozgrywa (Highlander: Endgame), Polsat, 22:25
To już nie ten sam Highlander, co kiedyś. Daję go tu tylko jako ciekawostkę, bo filmu do udanych na pewno zaliczyć nie można. NIE POLECAM, aczkolwiek jak chcesz się przekonać o ile tytuł gorszy jest od "jedyki", to możesz obejrzeć (choć wątpię, byś wytrwał do końca).
Niedziela 10.08
Wiadomość z Wietnamu (Message from Nam), TVP 1, 20:20
Propozycja raczej dla pań. Romansidło z Wietnamem w tle... niby ciekawe połączenie, ale mimo to romans mnie do siebie nie przekonał.
Sobota, 16.08
Twister, TVP1, 20:20
Jeden z najwiekszych hitow roku 1996. Niezly film z dobrymi efektami! Warto obejrzec!
Przepraszam, czy tu biją?, TVP1, 00:00
Wprawdzie nie ogladalem tego filmu ale wydaje mi sie ze to moze byc obraz wart obejrzenia, szczegolnie dla milosnikow starych polskich filmow...
A teraz coś z zupełnie innej beczki(And Now for Something Completely Different), TVP1, 01:20
Oczywiscie to co najlepsze nasza polska kochana telewizja emituje w srodku nocy... Mowi sie trudno.... Co tu duzo pisac.....Monty Python poprostu czyli absurdalny humor w najlepszym wydaniu Nie mozna przegapic!!!
Striptiz(Striptease), TVN, 21:10
Rewelacyjny film w którym na szczególną uwagę zasługuje niebanalna fabula, wybitne aktorstwo i wyśmienita muzyka autorstwa genial.....a zresztą, co ja Wam tu będę kit wciskał .....w filmie możecie zobaczyć Demi Moore w pełnej okazałości i to jest jedyny (i wystarczający) powód dla którego warto zasiąść przed telewizorem
Pitch Black, TVN, 23:35
Calkiem przyzwoite kino s-f. Powinien sie spodobac nawet tym, ktorzy tak jak ja nie sa fanami tego gatunku. Warto obejrzec!
Piątek, 22.08
Liberator (Under Siege), TVN, 20:00
W tym dniu mamy same dość stare filmy (1967 / 1992). Tym najnowszym jest właśnie Liberator. Pozycji chyba nikomu opisywać nie trzeba, bo na pewno film już widział. Dobre kino sensacyjne.
Angelika wśród piratów (Indomptable Angélique), TVP2, 20:05
Tu z kolei mamy najstarszy film emitowany wśród opisywanych kanałów. Pomimo tego, że film liczy już sobie 41 lat można go uznać za całkiem ciekawe kino. Niech nie zwiedzie was opis, bo efektów z Piratów z Karaibów na próżno tu szukać. Z pewnością niezła propozycja dla tych, którzy mają dość kina sensacyjnego.
Uciekający pociąg (Runaway Train), TVP1, 20:25
Naprawdę dobry film. Trzyma w napięciu, dobra muzyka, niezłe aktorstwo. Polecam. Choć pewnie i tak każdy już to widział, gdyż film parę razy w telewizji już był.
Sobota, 23.08
Mickey Niebieskie Oko (Mickey Blue Eyes), TVP1, 20:20
Mnie się spodobał, ale że lubię Hugh Granta, to ocena może być nieco spaczona. Przekonajcie się sami bo konkurencji specjalnej nie ma. Oczywiście jeśli nie lubicie Sopot Festivalu.
Nocny jastrząb (Nighthawks), TVP1, 22:10
Bardzo dobre kino akcji. Posiada klimat, nie nudzi, a i aktorstwo na wysokim poziomie (Hauer). Widziałem już kilkakrotnie, ale obejrzę ponownie.
Ostatni sprawiedliwy (Last Man Standing), TVN, 23:05
Nie jest to najlepszy z filmów gangsterskich jakie widziałem. Bruce Willis jeszcze jakoś go ratuje, można obejrzeć ale rewelacji nie ujrzymy.
Piątek, 29.08
Liberator 2(Under Siege 2: Dark Territory), TVN, 20:00
eh, piekne to byly czasy kiedy Steven Seagal krecil jeszcze dobre filmy a nie takie gnioty jak teraz... Swietne kino akcji! Nie mozna przegapic!
Sobota, 30.08
Za wszelką cenę(Million Dollar Baby), TVP2, 21:40
W 2005 roku film zgarnal Oscara za najlepszy film roku oraz trzy pozostale statuetki dla: Najlepsza aktorki pierwszoplanowej (Hilary Swank) Najlepszy aktor drugoplanowy (Morgan Freeman) Najlepszy reżyser (Clint Eastwood)
Fajny film, zdecydowanie najlepsza czesc calej serii. Zapewne i tak wszyscy juz go widzieli ale nic przeciez nie stoi na przeszkodzie aby urzadzic sobie ponowny seans bo film z pewnoscia na to zasluguje. Polecam!
Piątek, 05.09
Szybcy i wściekli (The Fast and the Furious), TVN, 20:00
Osobiście mam mieszane odczucia co do całej serii, ale jednak pomysł fajny. Gorzej nieco z wykonaniem - można obejrzeć, ale nie spodziewajcie się rewelacji.
Pan i władca: Na krańcu świata (Master and Commander: The Far Side Of The World), Polsat, 20:00
Fajna tematyka, niezłe wykonanie. Russell Crowe, Peter Weir - to chyba wystawia wystarczająco dobrą opinię temu tytułowi.
Gwiezdne Wojny: Część 1 - Mroczne Widmo (Star Wars - Episode 1: The Phantom Menace), TVP2. 20:10
Początek całej sagi, która doczekała się niemałego uznania. Na pewno warto obejrzeć jeśli lubi się fantasy, bo każdy fan gatunku serię widział i rzadko który narzekał. Polecam choć ta część akurat mocno średnią w porównaniu z tymi najlepszymi. Kolejne części oczywiście w przyszłych tygodniach na łamach "Dwójki" o tej samej godzinie.
Matrix (The Matrix), TVN, 22:15
Kawał dobrego kina fantastycznego. Świetna kreacja Keanu Reevesa i ten niesamowity klimat. Jeśli ktoś filmu nie widział, to teraz ma ku temu świetną okazję. Na nudę narzekać nie można.
Sobota, 06.09
VI Batalion (The Great Raid), TVP1, 20:15
Film bardzo przypadł mi do gustu. To po prostu bardzo dobry dramat wojenny. Polecam.
Terminal (The Terminal), TVN, 20:35
Ciężko to opisać, ale film ma w sobie coś, co sprawiło że mi się spodobał mimo że nie lubię komedii romantycznych. Gra tu Tom Hanks, co też powinno świadczyć na korzyść tej pozycji.
Skazani na Shawshank (The Shawshank Redemption), Ale Kino!, 21:55
Świetna, prześwietna pozycja. 7 nominacji do Oskara, wiele innych nagród. Znakomita ekranizacja prozy mistrza (Stephena Kinga). Polecam.
Wtorek, 09.09
Hitch: Najlepszy doradca przeciętnego faceta, Polsat, 20:00
Powiem krótko: Eva Mendes .....i wszystko jasne. Naprawde dobra, niebanalna komedia. Goraco polecam! Recenzja na forum
Środa, 10.09
Krąg (The Ring), TVN, 22:30
Powiem krotko: dlugowlosa menda ze studni .......i wszystko jasne. Nie jest wprawdzie tak ladna jak Eva Mendes ale i tak wszyscy ja kochamy Dobry horror ze swietnym klimatem. Normalnie strach sie bac....
Czwartek, 11.09
Sekretne okno (Secret Window), Polsat, 21:00
Film na podstawie opowiadania Stephena Kinga. Uwazam, wart obejrzenia. W roli glownej Johny Depp.
Poznaj moich rodziców (Meet the Fockers), TVN, 21:30
Niezla komedia w gwiazdorskiej obsadzie: Robert DeNiro, Dustin Hoffman, Barbra Streisand, Ben Stiller, Owen Wilson. Chyba warto sie skusic...
Piątek, 19.09
Gwiezdne Wojny - Epizod 3: Zemsta Sithów (Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith), TVP2, 20:00
Wiele walk na miecze, świetne efekty specjalne. "Good boy gone bad", aktorstwo momentami kuleje, dialogi też... ale to wciąż kawał świetnego kina.
Gladiator (Gladiator), TVN, 20:00
Czego bym o tym filmie nie napisał, to i tak nie oddam mu należytego szacunku. Po prostu to trzeba obejrzeć. Nie ważne, czy widzicie to poraz pierwszy, trzeci czy dziesiąty. Trzeba!
Predator (Predator), Polsat, 22:30
Kolejne świetne kino sci-fi. Duża dawka akcji. A dla fanów Terminatora kolejny smaczek: gra tam Arnie (choć.. hm, przemilczmy jego grę). Polecam.
Sobota, 20.09
San Antonio (San Antonio), TVP1, 20:20
Fanom Majewskiego choćby po plakacie skojarzy się to od razu z Figo Fago. Na tym podobieństw nie koniec, bo obie produkcje są szmirowate. O ile w FF mogło to być zamierzone, to tutaj wydaje mi się ze to błąd przy pracy. Do spisu idzie tylko dla tego, że konkurencja na najpopularniejszych stacjach znikoma - same sitcomy.
Można mówić, że jest kiepska, dużo gorsza od poprzedniej części, ale "Dogrywka" to i tak bardzo dobry film sensacyjny. Potrafi zaskoczyć, a i doborowa obsada (Clooney, Garcia, Damon
Druga czesc bardzo popularnej serii! Moim zdaniem wcale nie gorsza od "jedynki"! Polecam!
Czwartek, 25.09
Włoska robota (The Italian Job), TVN, 21:30
Kawałek wyśmienitego sensacyjnego kina! Gwiazdorska obsada: Charlize Theron, Jason Statham, Edward Norton, Mark Wahlberg. POLECAM!
Piątek, 26.09
Bad Company, 21:25, TVP1
Naprawde niezla sensacja z niemalą dawką humoru. Fajny klimat, zblizony do tego z "Wroga publicznego". W rolach glownych Anthony Hopkins i Chris Rock. Warto obejrzec!
Gra (The Game), 22:10, TVN
Rewelacyjny film! Trzyma w niepewnosci do ostatnich minut! WARTO!