Searchengines.pl: Vista + Ubuntu 7.10 na usb - Searchengines.pl

Skocz do zawartości

Zapraszamy na nowy serwis z pytaniami technicznymi (Komputery, Internet, GSM) - PYTAN.IE

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Vista + Ubuntu 7.10 na usb ...czyli jak sie pozbyc GRUB-a ?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Dejlo 

• First Rank
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów 30

Napisano 07 05 2008 - 22:00

Po raz kolejny w genialny sposób coś uwaliłem :angry: Wymyśliłem, ze fajnie byłoby przetestować Ubuntu, ale tak na poważnie bez zabawy z livem. Zainstalowałem go na dysku usb, żeby nie miachac przy dość małym dysku w lapku, pewien byłem ze nic sie nie stanie - w końcu instaluje na innym dysku. No i wszystko poszło tak jak chciałem, linux wylądował na swojej partycji, wszystko działa jak ma, tylko ze GRUB wylądował w mbr dysku laptopa ;/ Teraz nie vista nie wstanie bez podpiętego dysku na usb, a jego noszenie ze sobą nie wchodzi w grę - pal licho rozmiary, ale nie wszędzie dam rade znaleźć gniazdko żeby podpiąć jego zasilacz.

Przechodząc do meritum.....jak wrócić do punktu wyjścia, czyli jak pozbyć sie gruba nie uwalając nic przy okazji ? Od razu mowie, opcja naprawy odpalana z płyty windowsa nie pomaga, chyba ze coś z dostępnego tam wiersza poleceń ?

0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Heniek 

• Expert Rank
  • Grupa: Użytkownicy +
  • Postów 8194

Napisano 07 05 2008 - 22:09

Dosłownie chwila szukania:

Wyświetl postUżytkownik picasso dnia 31/01/2007, 21:59 napisał

Cytat

Ok,wszystko bylo by pieknie tylko Vista nie przyjmuje fixmbr.Jak komende mam wiec zastosowac

W tych programach do edycji loadera nie ma takiej opcji? No to ewentualnie zbootować do Wina, płyta Visty w napędzie i masz w Uruchom wyegzekwować komendę:

X:\boot\bootsect.exe /nt60 ALL /force

X - litera napędu. Ta komenda reinstaluje loader Visty.

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
mooo! [:
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Dejlo 

• First Rank
  • Grupa: Użytkownicy
  • Postów 30

Napisano 07 05 2008 - 22:49

Heh, Heniek, szukałem, próbowałem :angry:

Tak czy siak, nie wpadłem w swojej głupocie na to, ze przecież jak odpalę to spod visty to nie da rady poprawić wpisu na partycji systemowej, odpalenie z płyty naprawy, wiersz poleceń, komenda...i śmiga :P Temat do zamknięcia, bo już chyba wszystko OK.

0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1