Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Closed TopicStart new topic
> Vista + Ubuntu 7.10 na usb, ...czyli jak sie pozbyc GRUB-a ?
Dejlo
post 7/05/2008, 22:00
Post #1

First Rank
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Użytkownik nr: 95.917

Po raz kolejny w genialny sposób coś uwaliłem wink.gif Wymyśliłem, ze fajnie byłoby przetestować Ubuntu, ale tak na poważnie bez zabawy z livem. Zainstalowałem go na dysku usb, żeby nie miachac przy dość małym dysku w lapku, pewien byłem ze nic sie nie stanie - w końcu instaluje na innym dysku. No i wszystko poszło tak jak chciałem, linux wylądował na swojej partycji, wszystko działa jak ma, tylko ze GRUB wylądował w mbr dysku laptopa ;/ Teraz nie vista nie wstanie bez podpiętego dysku na usb, a jego noszenie ze sobą nie wchodzi w grę - pal licho rozmiary, ale nie wszędzie dam rade znaleźć gniazdko żeby podpiąć jego zasilacz.

Przechodząc do meritum.....jak wrócić do punktu wyjścia, czyli jak pozbyć sie gruba nie uwalając nic przy okazji ? Od razu mowie, opcja naprawy odpalana z płyty windowsa nie pomaga, chyba ze coś z dostępnego tam wiersza poleceń ?
Go to the top of the page

+Quote Post
Heniek
post 7/05/2008, 22:09
Post #2

Expert Rank
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy +
Użytkownik nr: 78.918

Dosłownie chwila szukania:

CYTAT(picasso @ 31/01/2007, 21:59) *
CYTAT
Ok,wszystko bylo by pieknie tylko Vista nie przyjmuje fixmbr.Jak komende mam wiec zastosowac

W tych programach do edycji loadera nie ma takiej opcji? No to ewentualnie zbootować do Wina, płyta Visty w napędzie i masz w Uruchom wyegzekwować komendę:

X:\boot\bootsect.exe /nt60 ALL /force

X - litera napędu. Ta komenda reinstaluje loader Visty.

--------------------

mooo! [:

+Quote Post
Dejlo
post 7/05/2008, 22:49
Post #3

First Rank
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Użytkownik nr: 95.917

Heh, Heniek, szukałem, próbowałem wink.gif

Tak czy siak, nie wpadłem w swojej głupocie na to, ze przecież jak odpalę to spod visty to nie da rady poprawić wpisu na partycji systemowej, odpalenie z płyty naprawy, wiersz poleceń, komenda...i śmiga wink.gif Temat do zamknięcia, bo już chyba wszystko OK.

+Quote Post

Closed TopicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 11/03/2010, 9:27
Ćwierkamy na Twitterze

PRACA w IT