Własna lokalizacja folderu "Program Files" |
|
|
|
|
18/01/2007, 15:37
|
First Rank

Grupa: Użytkownicy
Użytkownik nr: 91.710

|
Witam! Chciałbym utworzyć sobie oddzielną partycje na system i oddzielną na foldery "Program Files", "Documents and Settings". Zapoznałem się uważnie z tematem "Optymalizacja i odchudzanie XP, Oraz tips'n'tricks'n'fix" i okazało sie że znalazłem się w gronie tych 10% pechowców u których system buntuje się przeciwko takim ingerencjom. Po zmianie w rejestrze i restarcie kompa, w rejestrze automatycznie zmieniają się ścieżki dostępu do folder na standardowe... Czy są może jakieś łatki lub inne cuda dzięki którym mógłbym zmusić mój system aby był mi nieco bardziej posłuszny??  PS: Mam legalny system!!! I nie mam ochoty wykupować nowej licencji dla takiego bajeru;).
|
|
|
|
|
|
|
|
18/01/2007, 16:46
|

Expert Rank

Grupa: Na emeryturze
Użytkownik nr: 2.797

|
Hmmmm to ciekawe. Jeszcze mi się nie zdarzyło, by zmiana w rejestrze wracała jak bumerang. Ale przenieść można i inną metodą, JEŚLI masz system plików NTFS = Wykorzystać reparse point czyli system "linkowania" wbudowany w NTFS. Pobierz darmowy program Junction Link Magic: http://www.searchengines.pl/phpbb203/index...showtopic=84302W tym programie zlinkujesz C:\Program files do X:\Program files i przeniesiesz ręcznie zawartość do nowych folderów. Takie linkowanie jest nawet lepsze niż edycja rejestru w przyklejonym = instalatory programów powinny mieć mniej problemów.
|
|
|
|
|
|
|
|
18/01/2007, 17:11
|
First Rank

|
Niestety używam systemu FAT32. Fajnie by było gdyby dało się coś wykminić na tym ale jeżeli nie to sformatuje dysk.
|
|
|
|
|
|
|
|
18/01/2007, 17:57
|

Expert Rank

|
CYTAT(pan_k @ 18/01/2007, 17:11)  Niestety używam systemu FAT32. Fajnie by było gdyby dało się coś wykminić na tym ale jeżeli nie to sformatuje dysk. Mógłbyś przekonwertować FAT32 na NTFS poleceniem convert. Bez utraty danych, bez formatu: http://www.searchengines.pl/phpbb203/index...mp;#entry234867Na teraz bowiem nie przychodzi mi nic innego do głowy w obrębie samego systemu. Ta edycja z ProgramFilesDir nie jest oficjalnie obsługiwana. To pokątny haczek. Więc jeśli u Ciebie nie wchodzi, nie wiem czy aby nie w tym szukać przyczyn. A junctions NTFS'u to jest naprawdę niezła rzecz.
|
|
|
|
|
|
|
|
19/01/2007, 16:27
|
First Rank

|
No więc jest tak: Po włączeniu programu mam dostępną tylko jedna opcje "Create...". Po jej włączeniu pojawia mi się nowe okienko podzielone na dwie części. W "host folder" wybieram folder "program Files", w "target folder" dysk na który chcę zlinkować folder i... mam dostępną jedynie opcje "Cancel" PS: Pod oknem "host folder" są dwie ikonki "NTFS 5" i "Empty". na początku przy obu jest znaczek >czerwone kółko przekreślone<. Po zaznaczeniu w "host folder" jakiegokolwiek folderu przy "NTFS 5" pojawia się zielona fajka. Przy "Empty" nie chce zniknąć czerwone kółko... Mam nadzieje że to ja jestem zbyt tepy aby obsłużyć ten program.....
|
|
|
|
|
|
|
|
20/01/2007, 7:37
|

Expert Rank

|
No wszystko się zgadza. Tak to wygląda, gdy nie da się tego zrobić.  Chodzi o to że folder "junction" MUSI być pusty, by można było z niego uczynić "przekierowanie". Więc: 1. Junction Link Magic musisz przeinstalować do tego nowego folderu, który ma być docelowy. To jest oczywiste! Skoro nim operujesz, a on siedzi w Program files, jak można go przenieść? 2. Przenieść całą zawartość C:\Program files do nowej lokalizacji. Mogą być problemy z obiektami typu Internet Explorer / xerox / InstallShield etc. One będą zablokowane przez winlogon.exe. Skorzystaj z Unlockera (ma być montowany do nowego folderu!): http://www.searchengines.pl/phpbb203/index...showtopic=13281Jeśli jakikolwiek inny folder stawi opór z błędem "Odmowa dostępu", potraktować Unlockerem. Pamiętam z moich zabaw z junction, że najbardziej dał w tyłek WinRAR i Acrobat Reader. Przy traktowaniu Unlockerem wywałały całego shella. 3. Otwierasz Junction Link Magic. W pierwszym oknie klik na Create. W drugim oknie w panelu lewym wybierasz C:\Program files i wtedy staną zielone ptaszki na obu znaczkach NTFS5 i Empty (Empty musi być, inaczej nie ma możliwości junction). W prawym panelu tylko podświetlić folder X:\Program files. Klik na Create i w oknie pojawi się stosowna para. Może się zdarzyć (np. po przelogowaniu), że w pustym folderze C:\Program files zregeneruje się pusty folder CommonFiles i junction teoretycznie niemożliwe, bo powie że nie jest "Empty". Scharatać więc CommonFiles raz jeszcze i ponowić próbę linkowania. 4. Przelogować się. VOILA. Przy czym oba foldery C:\Program files (junction) i X:\Program files (target) będą wyglądały identycznie, ale na tym polega "junction". One wyglądają jakby były w dwóch miejscach na raz w identycznej strukturze i rozmiarze ALE miejsce na dysku C nie będzie zajęte.  Kasując z obojętnej widocznej lokalizacjii "Program files" kasujesz jenocześnie z tej drugiej. Nie trzeba się już martwić wcale o instalację programów. Tylko uwaga: przy przeinstalowaniu systemu etc. zdejmij junction by nie wyłupało na zero zawartości. Te foldery są sprzęgnięte i pracują jak jedność, dlatego jeśli są w drodze operacje drastyczne, trzeba je rozdzielić. BTW. Są skutki uboczne przenoszenia (obojętną metodą, czy przez edit rejestru czy przez junctions) z C:\Program files Internet Explorera i Windows Media Player. Otóż pliki typu URL / WMV mogą się nie otwierać bezpośrednio z kliku tylko przez Otwórz za pomocą. I tu zwykle pomaga "nadpisanie" IE i WMP ponownie. .
|
|
|
|
|
|
|
|
20/01/2007, 14:18
|
First Rank

|
No i mam problem z WinRAR'em. Nie chce dać się usunąć i nawet Unlocker nie pomaga. Pozostaje plik RarExt.dll i przy każdej próbie ruszenia go wywala błąd explorer.exe.
|
|
|
|
|
|
|
|
20/01/2007, 14:22
|

Expert Rank

|
CYTAT(pan_k @ 20/01/2007, 14:18)  No i mam problem z WinRAR'em. Nie chce dać się usunąć i nawet Unlocker nie pomaga. Pozostaje plik RarExt.dll i przy każdej próbie ruszenia go wywala błąd explorer.exe. A nie mówiłam?  No u mnie było to samo (identycznie zachowuje się DLL Acrobata). Nie jestem pewna co mi wtedy pomogło, bo to jakiś czas temu machałam, ale wydaje mi się że zrobiłam to przez taki trik: w lewym rogu Unlockera przestaw z No action na Delete file a obok z opcji wybrać nie Unlock tylko Kill process. Ostatecznie możesz odinstalować WinRARa. Zainstalujesz go po zrobieniu junction.
|
|
|
|
|
|
|
|
20/01/2007, 16:33
|
First Rank

|
Odinstalowałem WinRAR'a, opróżniłem folder Program Files, zlinkowałem folder, restart kompa i w folderze C:\Program Files znów widzę foldery: Common Files, InstallShield Installation Information, internet explorer, microsoft frontpage, msn gaming zone, netmeeting, outlook express, windows media player, windows nt, xerox. Do tego co nie które programy albo wcale mi nie chodzą albo chodzą jakoś "dziwnie"... Przy próbie instalowania jakiegoś programu domyślną ścieżkę mam C:\Program Files\XXX. Chyba skończy się na formacie  PS: Próbowałem też po zlinkowaniu usnąć folder C:\Program Files. Nie pomogło, po restarcie folder sam się tworzył.
|
|
|
|
|
|
|
|
20/01/2007, 16:49
|

Expert Rank

|
CYTAT(pan_k @ 20/01/2007, 16:33)  Odinstalowałem WinRAR'a, opróżniłem folder Program Files, zlinkowałem folder, restart kompa i w folderze C:\Program Files znów widzę foldery: Common Files, InstallShield Installation Information, internet explorer, microsoft frontpage, msn gaming zone, netmeeting, outlook express, windows media player, windows nt, xerox. Do tego co nie które programy albo wcale mi nie chodzą albo chodzą jakoś "dziwnie"... Przy próbie instalowania jakiegoś programu domyślną ścieżkę mam C:\Program Files\XXX. Chyba skończy się na formacie  Nie jestem pewna czy Ty zrozumiałeś ideologię junction.... Przecież mówiłam, że będziesz mieć IDEALNIE dwa takie same foldery z taką samą zawartością. To tak wygląda ale jest to POZÓR. To nie będzie tak, że C:\Program files będzie oczkami widziany jako pusty. On będzie wyglądał tak samo jak przedtem, tylko że jest to wirtualne oszustwo = miejsce na C nie będzie zajęte wcale. To samo z instalacją programu = przecież mówiłam, że "nie będzie problemu". Programy będą instalować się na "C", ale przecież to jest LINK kierujący do D. Oczywiście, że tak ma być. Jeśli junction działa, są tego takie znaki: - utworzenie powiedzmy pliku blabla.txt w C:\Program files spowoduje jego automatyczne pojawienie się w D:\Program files. I vice versa - skasowanie folderu z C:\Program files automatycznie upłynni go z D:\Program files (niebezpieczna opcja!) - miejsce na C:\ jest o tyle mniejsze, ile waży cała zawartość D:\Program files, mimo że widać dwa foldery wyglądające identycznie pod kątem zawartości: C:\Program files (pozornie pełny) i D:\Program files (realnie pełny) ALE: CYTAT PS: Próbowałem też po zlinkowaniu usnąć folder C:\Program Files. Nie pomogło, po restarcie folder sam się tworzył. Rany ... On tam ma być. Co Ty robisz  . No to już katastrofa. Jak może być junction, jeśli kasujesz ten folder! Co gorsza..... Kasując z C to się automatycznie kasuje z D! Przecież junkcja powoduje, że to pracuje jak jedność. Jeśli po zlinkowaniu zacząłeś kasować zawartość C:\Program files, to nic dziwnego, że Twoje programy nie działają. Ty je sobie sam skasowałeś! Alternatywnie podejrzewam, że nie ma żadnego junction. CZY NA PEWNO po otworzeniu Junction Link Magic pokazywał w oknie parę Program files? Jeśli nie, znaczy że się pomyliłeś w robocie. Zresztą coś mi tu nie pasuje. Jak to możliwe, że widzisz tylko foldery "Common Files, InstallShield Installation Information, internet explorer, microsoft frontpage, msn gaming zone, netmeeting, outlook express, windows media player, windows nt, xerox". Powinieneś widzieć na C WSZYSTKIE swoje programy idealnie zduplikowane jak na D! A mnie coś tknęło jak to opisywałam i zaznaczyłam, że będą dwa identyczne foldery. Najwyraźniej opatrznie to zrozumiałeś. Powtarzam: junkcja oznacza że są dwa foldery wyglądające tak samo. I jest to zmyłka.EDIT: dodaję obrazek jak u mnie wygląda junkcja:  Folder na D jest prawdziwy. Folder na C to skrót i nie zajmuje tam ani centa miejsca. W wyglądzie jednak niczym się nie różnią. .
|
|
|
|
|
|
|
|
20/01/2007, 18:42
|
First Rank

|
No widzisz to Cie nie zrozumiałem  . Widać nie czytałem zbyt dokładnie:D CYTAT CZY NA PEWNO po otworzeniu Junction Link Magic pokazywał w oknie parę Program files? Nie czaje o jaka parę Ci chodzi... O parę C:\Program Files i D:\Program Files?? Bo jeżeli tak to na pewno pokazywał tę parę!!! CYTAT Zresztą coś mi tu nie pasuje. Jak to możliwe że widzisz tylko foldery[...] Nie wiem. Robię tak: Przenoszę wszystkie foldery z C:\Program Files do mojej lokalizacji (przenoszę, nie kopiuję), gdy folder jest już pusty linkuje go, restart kompa i wyskakują mi z powrotem tych kilka folderów. PS: Chyba za chwil parę dojdzie do formatu. Będzie okazją aby przygotować dysk specjalnie pod linkowanie... Masz może jakieś złote rady co powinienem zmienić od razu, lub z czym lepiej poczekać do linkowania?? Czy z linkowaniem folderu C:\Documents and Settings wszytko wygląda tak samo jak z Program Files?? EDIT: Sformatowałem dysk i postanowiłem jeszcze raz się pobawić w linkowanie. Nadal nic mi nie wychodziło więc postanowiłem zrobić mały test: utworzyłem dwa foldery na dwóch różnych dyskach I próbowałem je zlinkować. Wniosek: Foldery "testowe" zlinkowały się BEZ PROBLEMU a folder Program Files W OGóLę SIę NIE LINKUJE.....
|
|
|
|
|
|
|
|
21/01/2007, 2:54
|

Expert Rank

|
Nie wiem co się dzieje. U mnie junkcja przeszła gładko. Jedyne co mi się zdarzyło, to fakt że ten CommonFiles się regenerował w środku Program files i program pluł, że nie można utworzyć junkcji. Po jego skasowaniu aplikacja nie mogła dojść do siebie i kilka razy stwierdziła że link niemożliwy. Ale się przelogowałam (nie przez reset) i nagle link się "sam zrobił". System nie od razu wstał wesoły, bo wszystkie skróty miały tzw. "generic icon", czyli ikonę nieznanego typu pliku, ale po ponownym przelogowaniu weszło jak w masło. Czy jak otwierasz program to on pokazuje Program files:  Jeśli nie ma w oknie Program files, znaczy że nie ma żadnej junkcji. Czy tam aby na dole okna nie było napisane "tworzenie linku ... failed"? Może spróbujmy inny program do junkcji. Propozycje masz we wcześniej podanym linku. To się musi dać zrobić. Jestem tego najlepszym przykładem. CYTAT Czy z linkowaniem folderu C:\Documents and Settings wszytko wygląda tak samo jak z Program Files?? Radzę zrezygnować z junkcji na Documents and settings jako CAŁYM. Niestety z pośpiechu napisałam wcześniej o takiej możliwości nie precyzując detali, ale to nie wchodzi w grę. Jest to niewykonalne spod Windows z następujących powodów: - Nie możesz siedzieć w Windows (a musisz być ZALOGOWANY co oznacza że Documents and Settings jest w użyciu) i przenosić zawartości Documents and settings. Przecież to jest podcinanie gałęzi na której się siedzi. - Są pliki, których nie da się przenieś, i nie pomoże na to żaden Unlocker. Chodzi o pliki rejestru aktualnie zalogowanego usera (NTUSER.DAT >>> punktujące do HKEY_CURRENT_USER). Nie można ich zwolnić, bo jesteś zalogowany, czyli są automatycznie w użyciu = ZAWSZE - By przenieść Documents and Settings na inny dysk, musiałbyć nie być w Windows (siedzieć w środowisku uruchamianym z bootowalnej płyty), ale wtedy będzie trudność z robieniem junkcji, gdyż program do junkcji msiałby być kompletnie inny, taki, który działa z bootowalnej CD. Jedyne co mi tu przychodzi na myśl, to zbudowanie nowej LiveCD z Windows XP za pomocą Bart's Pe Builder, doczepienie na takim CD programu do junkcji (możliwe że to wymaga napisania własnej wtyczki, lub użyć bardzo niewygodne narzędzie MS do junkcji = ono jest obsługiwanie z linii komend) i zbootowanie z tej płyty........ Za dużo roboty Jedyny folder, który bym ruszyła z Documents and Settings (nie liczę Tempów etc. bo to nie problem), to: C:\Documents and Settings\Twoje konto\Dane aplikacji[i każdy inny stojący obok, który jest folderem programu] Ten folder ma dane programowe pasujące do Program files. Zawartość da się przenieść na inny dysk. W przypadku przenoszenia Documents and settings rozwiązaniem jest to co u Ciebie nie działa ... czyli edycja rejestru..... bo tam jest kopiowanie a nie przenoszenie zawartości Documents. I da się wszystko cofnąć. Junkcja wymag,a by Documents było całkowicie puste, a to jest niemożliwe w tradycyjnych warunkach. BTW. Przyszła mi do głowy jeszcze jedna sprawa. Można nieznacznie przerobić płytę CD XP, by miała namiastkę "Instalacji nienadzorowanej". W pliku winnt.sif można wykorzystać nieudokumentowany trik z edycją rejestru opisaną w przyklejonym temacie, tak by Windows OD RAZU instalował Program files i Documents and settings na innej partycji niż C. Jeśli to Cię interesuje, skrótowo opiszę. .
|
|
|
|
|
|
|
|
21/01/2007, 11:17
|
First Rank

|
CYTAT Jeśli nie ma w oknie Program files, znaczy że nie ma żadnej junkcji. No właśnie nie ma! CYTAT Czy tam aby na dole okna nie było napisane "tworzenie linku ... failed"? Nie wiem nie zauważyłem, ale nie wykluczam, że mogłem przeoczyć. CYTAT W pliku winnt.sif można wykorzystać nieudokumentowany trik z edycją rejestru opisaną w przyklejonym temacie, tak by Windows OD RAZU instalował Program files i Documents and settings na innej partycji niż C. Jeśli to Cię interesuje skrótowo opiszę. Brzmi fajnie  !! Może to zadziała bo coraz bardziej sceptycznie podchodzę do przenoszenia tych folderów poprzez jakieś programy. Pecha mam chyba po prostu...
|
|
|
|
|
|
|
|
21/01/2007, 11:55
|

Expert Rank

|
CYTAT No właśnie nie ma! . To dlatego jest problem i programy nie działają. Nie ma po prostu żadnego linka - w tym programie MUSI być pokazana w oknie ta para jako utworzona. Jeśli namolne klikanie w opcje tworzenia linka nie dadzą rezultatu, to: CYTAT Może to zadziała bo coraz bardziej sceptycznie podchodzę do przenoszenia tych folderów poprzez jakieś programy. Instalacja nienadzorowana (czyli w pełni automatyczna, bez klikania, z autoinstalacją sterów i programów) jest tak szerokim tematem, że nie zdołam tego opisać. Ale popatrz na ten serwis i pomocne programy: http://unattended.msfn.org/unattended.xp/http://www.searchengines.pl/phpbb203/index...showtopic=22029Na teraz zaś dam skrócone rozwiązanie, jak z CD podczas instalki przekierować ścieżki Program files i Documents and Settings (te z Programs to nie są tweaki oficjalnie supportowane przez MS, to nieudokumentowane opcje, ale powinny działać). 1. Ze swojej CD XP wypakuj plik \Support\Tool\Deploy.cab a z niego setupmgr.exe. Uruchom ten pliczek. Masz wybrać następujące opcje: - Utwórz nowy - Instalacja nienadzorowana - wybrać system XP - Całkowicie zautomatyzowane - Zainstaluj z dysku CD - Akceptuję Następnie poodpowiadaj na pytania jakie mają być automatycznie odpowiadane w trakcie instalki (klucz, regionalne, bla bla...). Program będzie chciał zapisać plik jako unattend.txt, ale masz mu zmienić wtedy nazwę na winnt.sif2. Otworzyć winnt.sif w Notatniku i wypełnić następująco: W sekcji: [Unattended] Dopisać pod spodem: ProgramFilesDir="X:\Program Files" CommonProgramFilesDir="X:\Program Files\Common Files"W sekcji: [GuiUnattended]Dopisać: ProfilesDir="X:\Documents and Settings"X - oczywiście wpisujesz literę na której ma być nowy folder.... 3. Musisz całą zawartość CD XP wypakować na dysk. Plik winnt.sif dorzucić do folderu i386. Wypalić płytkę jako bootowalną. .
|
|
|
|
|
|
|
|
21/01/2007, 20:57
|
First Rank

|
OK to za tydzień wypróbuję ten myk (studiuje i w ciągu tygodnia jestem poza domem). Mam nadzieję że zadziała  . I w ogóle wielkie dzięki za pomoc i za cierpliwość  !! PS: Czy te cudzysłowy to dodałaś ot tak, czy one powinny być??
|
|
|
|
|
|
|
|