Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki darmowy, skuteczny, wydajny antyvirus?
Internet & Windows & Hardware FORUM => Searchengines.pl > KAWIARENKA PC - oprogramowanie > Wirusy i Spyware - Bezpieczeństwo w sieci > Programy zabezpieczające
stNq
Tak jak w nazwie tematu. Poszukuję darmowego i skutecznego antywirusa, który nie zamula systemu. Windows XP SP3.
dejko
Żaden nie zamula - chyba, ze komputer jest słaby.
Ponoć najskuteczniejszy z darmowych, to Avira. Nie wiem tylko jak z zamulaniem.
Z tego co wiem, żaden darmowy antywir nie zapewnia kompleksowej ochrony, dlatego i tak musisz go czymś wzbogacić. Ja używam Aviry + CIS (frewall, HIPS, środowisko uruchomieniowe). nie muli na sprzęcie jak w sygnaturce.
DawidS28
Ja na wszystkich kompach, z jakich korzystam (niekoniecznie moich biggrin.gif) poinstalowałem CIS-a 4. Problemów jak do tej pory żadnych nie stwierdziłem, no może poza dużą liczbą pytań na początku. Bardzo dobry firewall. Dlatego też to polecam.
omkar
Lekkim oraz najskuteczniejszym z darmowych i jednym z najlepszych w ogóle jest Avira AntiVir Personal. Od wersji 10 posiada nawet blokadę autorunu. Oczywiście jeżeli ochrona ma być wyjątkowo skuteczna, to potrzebny jest jeszcze firewall z HIPS i wirtualizacja.

Propozycje zestawów zabezpieczających:
http://www.searchengines.pl/Kompletna-ochr...ra-t136141.html

Testy programów zabezpieczających:
http://www.searchengines.pl/Testy-programo...10-t137803.html

marekW
Nigdy, powtarzam i napiszę dużymi literami NIGDY nie używałem wirtualizacji i jakoś komp żyje i ma się dobrze. Najlepszą wirtualizacją jest własny mózg, jeśli ktoś tego nie posiada to proponuje oddać komputer na złom bo nawet najlepsze narzędzia zawiodą.
omkar
CYTAT(marekW @ 15/05/2010, 22:17) *
Nigdy, powtarzam i napiszę dużymi literami NIGDY nie używałem wirtualizacji i jakoś komp żyje i ma się dobrze. Najlepszą wirtualizacją jest własny mózg, jeśli ktoś tego nie posiada to proponuje oddać komputer na złom bo nawet najlepsze narzędzia zawiodą.

Mózg oczywiście jest bardzo ważny ale nie przeceniałbym jego możliwości w na prawdę skutecznym zabezpieczeniu komputera, tym bardziej, że człowiek jest istotą omylną a na niektóre infekcje nie mamy żadnego wpływu. Wirtualizacja to bardzo ciekawe rozwiązanie, nie tylko do testowania nieznanych aplikacji ale również jako uzupełnienie ochronnego działania, zawodnych programów antywirusowych, programów typu HIPS i firewalli.
dejko
CYTAT
Nigdy, powtarzam i napiszę dużymi literami NIGDY nie używałem wirtualizacji i jakoś komp żyje i ma się dobrze

Są tacy, którzy nigdy nie używali firewalla i antywirusa i ich komp żyje i ma się dobrze. Tylko co z tego?
Nie widzisz takiej potrzeby, to nie używaj i daj żyć innym.

Ja wolę niepewną instalkę sprawdzić na wirtualnym systemie, niż potem latać z logami do działu wirusów i prosić, żeby szybko pomogli. Fakt, że są tacy, którzy ograniczają się do czatów na Onecie i przeglądania fotek znajomych na naszej-klasie, ale niech nie wmawiają pozostałym, że tak powinno być, bo tak robią ludzie z mózgiem.
ChrisPL
AVG lub Avast. Mogą być też oba. Po szczegóły odnośnie decyzji, instalacji i konfiguracji odsyłam na strony:
Najlepszy darmowy program antywirusowy (AVG)
Darmowy program antywirusowy Avast

Co do Aviry – nie posiada polskiej wersji jezykowej, co juz dyskwalifikuje go w powszechnym stosowaniu dla osob nieobytych z komputerem. Wersja darmowa posiada irytujace reklamy wyswietlane przy aktualizacji, a ponad to nie oferuje wielu podstawowych funkcjonalnosci, jak ochrona poczty, WWW, czy przywracanie kopii zapasowych plikow zwiazanych z systemem (w Avascie odpowiada za to VRDB).
gege
Nie za bardzo rozumiem dlaczego program ma być darmowy? Czy kilkadziesiąt zł za rok uzytkowania dyskwalifikuje program komercyjny? Wg mnie chyba bardziej wartościowe są dane na komputerze.
Za niecałe 70 zł można kupić Panda Antivirus choć co do jej działania rózne są poglądy.
Za mniej niż 100 zł można kupić program NOD32 a ten już ma wielu zwolenników.
ChrisPL
Tylko po co placic za cos, co mozna miec za darmo?
pomocy-help
Program Avast mysle, ze jest bardzo dobry. Sam go mam, rejestrujesz sie w programie i masz klucz licencyjny umozliwiajacy aktualizacje bazy danych i programu:)

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.