Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Niezidentyfikowane foldery
Internet & Windows & Hardware FORUM => Searchengines.pl > KAWIARENKA PC - oprogramowanie > Windows > Windows XP i starsze wersje systemu Windows
LukPingu
Chciałem się Was poradzić czy następujące foldery (ukryte): "$hf_mig$" i "$xpsp1hfm$" znajdujące się w C:\WINDOWS są do czegoś potrzebne, czy może bez konsekwencji mogę je usunąć? Nie wiem czy dobrze kojarzę je z plikami dzięki którym mogę odinstalować poszczególne łatki windowsa (kiedyś picasso o nich pisała)? Jeśli tak by było to chyba zdecydowanie bez sensu jest je tam przechowywać? Z góry dzięki za odpowiedź.
tnt
Według mnie są to pliki tymczasowe po instalowanych łatkach. Jeżeli instalowałeś jakieś łaty to możesz usunąć bez strachu o stabilność windy. Później usuwasz wpisy w Dodaj lub usuń programy.
picasso
Te ukryte foldery to znak dokonania Windows Update.

$xpsp1hfm$ = Service Pack 1 i HotFix Migration

$hf_mig$ = HotFix Migration

W czym rzecz? Otóż instalując jakieś poprawki, łatki czy hotfixy są one automatycznie dublowane w postaci alternatywnej kopii w tych folderach. Po co? Celem jest zapobiegnięcie podmianie wersji plików ich starszymi wersjami. Np. zainstalowałeś na kompie plik łatki Windowsa w wersji 5.6.200. Został sobie on sklonowany w owych ukrytych folderach. Następnie próbujesz instalować np. packa zestawu łatek, który ma ten sam plik ale w wersji starszej np. 5.6.100. Wtedy właśnie jest uruchamiany mechanizm MIGRACJI czyli omijania instalki starszej wersji a plik jest pobierany zamiast z packa z netu właśnie z dysku z tej kopii w dolarkowym folderku.

Skasować je można. Czemu nie. Ewentualne ryzyko masz już nakreślone w moim wywodzie powyżej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.