Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: APE - Jaqk podzielic ?
Internet & Windows & Hardware FORUM => Searchengines.pl > KAWIARENKA PC - oprogramowanie > Multimedia
Extreme Promotion
Witam, mam taki problem. Jestem w posiadaniu pliku sformatowanego w APE. Chciałbym nagrać ten plik na krążek. APE jednak tworzy mi tak jak pierwotnie jeden plik, wiec aby odsłuchac interesujace mnie nagranie musze go szukac. Czy istnieje mozliwość podzielenia pliku APE na pojedyncze utwory, tak zeby za kazdym razem miec dostep do pojedynczego nagrania tak jak w tradycyjnej plycie audio. Czy jest jakis program, co mozecie polecić ?

Przepraszam jesli temat ten był juz poruszany.

W oczekiwaniu na odpowiedz, pozdrawiam
eviil
Coraz więcej w sieci ed2k dostępnych jest obrazów płyt Audio skompresowanych bezstratnie w Monkey's Audio. Archiwa takie zawierają pliki z rozszerzeniem .ape lub jeden plik .ape plus jeden plik .cue. Czasem dołączony jest do nich plik z rozszerzeniem .log.

Plik .ape jest to zkompresowany za pomocą Monkey's Audio plik .wav (WAVE)
Plik .cue to arkusz dyrektyw - plik tekstowy opisujący obraz płyty. W nim są zapisane czasy początków ścieżek (utworów) długość przerw, nazwa wykonowcy, płyty i poszczególnych utworów oraz nazwę pliku opisywanego.
Plik .log to plik tekstowy zawierający dane ze zgrywania płyty w Exact Audio Copy - programu do zgrywania płyt Audio (główne ustawienia, czas, jakość zgrywania, ewentualne błędy).

Nagrać taki obraz można na kilka sposobów. Najłatwiej i najszybciej wykorzystując znany darmowy odtwarzacz Foobar2000. Pobrać go można ze strony domowej programu http://www.foobar2000.org/download.html Pobieramy wersję special i podczas instalacji przełączamy na full, czyli ze wszystkimi jego komponentami. Ładujemy .cue z tym, że trzeba sprawdzić czy w trzecim wierszu tego pliku jest odpowiedni wpis z nazwą pliku .ape. Zwykle zawarty w archiwach CUE opisuje plik WAVE, czyli trzeci wiersz wygląda tak:
FILE "nazwapliku.wav" WAVE
więc trzeba to zmienić, żeby wyglądało tak:
FILE "nazwapliku.ape" WAVE
Jeśli w archiwum są pojedyńcze pliki .ape ładujemy je do odtwarzania. Po załadowaniu możemy taki obraz słuchać lub nagrać. Zaznaczamy wszystkie utwory (Ctrl+A) klikamy prawym i z menu wybieramy Write Audio CD... (Ustawienia nagrywarki można znaleźć w Preferences>>Components>>Audio CD Writer). Tworzy sobie plik tymczasowy i nagrywa. W ten sposób można nagrać dowolne pliki muzyczne jako płytę Audio.

Innym sposobem jest wykorzystanie EAC - Exact Audio Copy (ja wolę tak). Można nagrać bezpośrednio plik .ape lecz zdarzają się błędy z plikami skompresowanymi nowszymi wersjami Monkey's (3.98/3.99 - EAC ich jeszcze nie obsługuje) więc lepiej zamienić .ape na .wav.
Konwertujemy plik .ape do .wav za pomocą Monkey's Audio (Add Files i Decompress).
Tym razem wpis FILE "nazwapliku.wav" WAVE jest poprawny. Włączamy Wypalanie - Edytor układu płyty... (Alt+W) lub przycisk WRI. Następnie Plik>>Wczytaj arkusz dyrektyw, potem Płyta>>Wypalaj (Prędkość najlepiej wybrać 16x) Płyta musi być zamknięta.
EAC daje więcej możliwości konfiguracji. Dobry opis opcji EAC jest tutaj
>mrowek<
Można też zastosować odpowiedni plugin do Nero. W tym wypadku będzie to Monkeys Audio [.ape] >>TU<< go znajdziecie.

pozdrawiam smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.